tisdag 29 december 2009

Midsommar i Kvikkjokk

Det är just såna här kvällar man återigen blickar bak på sommarbilderna. Skillnaden i temperatur är 51 grader. Klimatförändringen känns avlägsen och egentligen känns -31 rätt så normalt för årstiden. Det är bara att kärra in ved och elda. Man sitter inne och småfryser och tanken for till skoterturerna på fjället när man bott i tältkåtan, när kylan har varit värre än just nu. Då känner man verkligen när elden brunnit ut! Frukosten såna gånger består av kaffe kokt på snö och kaminvärmd mjukkaka. Man kan fundera om man är riktigt klok. Men det är väl erfarenheter och äventyr som skapar minnen. Minnen som nu fick mig att uppskatta att jag i kväll kan lägga mig i en varm och skön säng.

måndag 28 december 2009

Fotobok

Idag finns det verkligen möjligheter att vara kreativ. Tänk att kunna utforma sin egen bok med foton och text. Idag kan alla bli författare och varför inte, det sitter nog många ute i stugorna som har just det. Idol, lets dance. Om det inte redan finns kanske det vore en idé med ett forum för att upptäcka den anonyma författaren som vill men inte tagit steget fullt ut. Eller bara något extra att ge nära och kära. Den här ska någon få som en försenad julklapp och jag hoppas att den personen blundar nu....

söndag 27 december 2009

Julledighet


Det blev en fridfull jul och tomten kom med en extern blixt till kameran. Det stod faktiskt på önskelistan och inomhus bilderna kanske blir lite bättre. Men som amatör inom fotandet har jag nu insett att jag måste läsa instruktionerna både på kamera och blixt. Jag tillhör dom som prövar innan jag läser. Lördag tog jag en tur på skidor med hund, bössa och kamera och den klara himlen gav hopp till att söndagen kunde bli en alldeles förträfflig dag. Men icke, snön den vräkte ner. "So what" det fick inte hindra en motionsrunda som inte är helt lätt för en setter som isade under fötterna. Vi fick i alla fall se en järpe som Grip stötte upp. Nu känns det rätt ömt i fötter och armar och det är bara att inse att att kroppen är otränad för skidåkning. Har sett ett fint träningssredskap, kanske byter ut motionscykeln som stått orörd i ett antal år....

onsdag 23 december 2009

God Jul

Dan före dopparedan. Är lika med ingen rast och ingen vila. Väntan är lång efter julstämningen men den kommer säkert. Ibland kan man tänka, idag finns det inget tänkvärt att skriva om men på något sätt dyker det upp saker vart efter man skriver. Det handlar om att landa och reflektera. Min reflektion från den här dagen var att jag faktiskt stod och tittade på en form med färdig Janssons frestelse. En frestelse som jag stod emot. Nu i efterhand blir man lite påmind om livet som inte alltid är ett liv, där saknaden av det fridfulla blir till en önskan som kanske inte uppfylls. Med det önskar jag alla en fröjdeful jul, verkligen alla och hoppas att julfriden infinner sig. God jul från mig till er!!!

lördag 19 december 2009

Jakt ett liv


Levande eller död. Det är inte helt självklart att lägga ut bilder på döda djur idag, det får i alla fall inte vara för mycket blod. Sen är det förståss olika känslighetsgrader, björn, varg och andra söta djur berör lite mer än en död fisk för att inte tala om hur legalt det är att döda myggor. Vem har satt ribban kan det vara människor som själva går ut med brev till jägare som innehåller hot om stympning på ett sätt som inte ens en jägare skulle falla sig in att behandla djur. Men vi kanske inte är gulliga nog. Vi kanske måste göra om ordspråket "en ulv i fårakläder" till en "jägare i ulvakläder". Skulle vi bli mindre påhoppade då.......

torsdag 17 december 2009

Dokumentation

Stockfors byastuga i sommarskrud, nu ser det lite annorlunda ut granen lyser men allt annat är i mörker. Det är många som svettats därinne inte bara av mjukkaks och tunnbrödsbak. Under olika epoker i Stockfors historia har olika arbetare bott i stugan. Den senaste epoken var på somrarna när det flottades i Stockforsälven. Byn har fått tillgång till en film från
50-talet när flottarna åkte i sina forsbåtar ner för älven. Tuffa män. Filmen visar också den gamla dammbyggnaden. Så värdefullt, undrar om filmaren tänkt till om dokumentation eller var det för att visa den fina kameran. Förmodligen var det nog ren tur och tanken var nog inte att det skulle bli till ett historiskt värde idag. Hur många har tänkt att de ska fråga någon äldre person om deras historia innan det är försent, och hur många har upptäckt att plötsligt var det försent....

måndag 14 december 2009

Carpe Diem

Lever man som man lär? Inte alltid eller kanske allför sällan. Det vardagliga flyter på och man glömmer att ge varandra uppskattning och något snällt ord. Idag kom tanken. Hur bra är jag på att ge andra uppskattning? Mitt svar var inte bra. Jag lovade mig själv att jag måste bli bättre.
Och vad händer samma kväll på vårat personalmöte jag fick ett fint paket av de anställda där det stod "till världens bästa chef". Det värmde och innehållet värmde. Nu ska den fina presenten hängas upp på en plats för att påminna mig och andra om att fånga dagen.

söndag 13 december 2009

Tänkvärt


Har nyligen blivit påmind om en tänkvärd sak. Man ska akta sig för att döma utifrån sin egen självbild. Fattiga kanske dömer rika, vackra dömer fula, intelligenta dömer dumma. Eller kanske tvärtom. Sen kan man fråga sig vad är intelligens? Sunt förnuft, klokskap, lätt för att lära, lätt för att minnas eller lätt för att bara flyta med. Det är kanske fler än vi tror som bär på intelligens.
Men det viktigaste är nog "mångfald" tänk om alla människor endast haft lätt för att minnas. Minnen är något som har hänt och om inget händer vad ska vi då minnas?

måndag 7 december 2009

Mammas ögonsten

Tänk detta boende vilka möjligheter att själv kunna välja tomten. Oavsett det är sommar och semester eller höst och jakt. Tack vare att vi fått låna mammas lilla husvagn som har rätt bredd för att köra efter vägen till Kvikkjokk har några helger per år blivit lyxresor. Särkilt uppskattat efter att man i många år tillbringat utflykterna i tältkåta. Men tältkåtan har sin tjusning och det är dom minnena man kommer ihåg. Snöstorm på fjället, -32 grader när allt är fruset och man får nattvaka över elden. Men också alla soliga dagar där man kan njuta över en utsikt som är välvald för just den resan. Och tryggheten att boendet följer med på skoterkälken. Så än har inte kåtan tjänat ut och den står sig bra i konkurrensen om vad som är det bästa boendet.

lördag 5 december 2009

Grip och jag




Då var det lördageftermiddag. Den efterlängtade dagen i dagsljus blev en kort men bra dag. Vädret gick att trotsa fastän jag gjort bort städningen i veckan. Dimmigt och snö men en behaglig temperatur. Vi möttes av en orrflock och helt klart blir motivationen lite allvarligare. Tänk att man kommer precis när de råkar sitta just där. En stående fågelhund med orre i topp inte helt rätt, han kände men såg inget. Men han blev upptäckt och då vet man vad som händer, det var bara att fortsätta förföljandet. Jag hörde och såg dom lite längre bort men sen var dom som uppslukade, inte helt ovanligt. Men jag var glad och hunden och var glad, jag fick motion och hunden fick motion så vi gör ett nytt försök imorgon och båda får hoppas på en ännu bättre dag.

onsdag 2 december 2009

Tegsnäs

Saknar dagsljus, idag gick solen upp 09:16 och ner 13:33 och jobbar man dagtid så passerar dagen i ett mörker. Sen en rad av uppbokade helger, det gör att behovet av att komma ut i naturen känns ännu mer påtagligt. Älgjakten är slut. Men till helgen är jag ledig och då plockar jag fram skidorna. Snön ligger och jag hoppas att det tunna snötäcket ligger kvar. Bössan, Grip och kameran och förstås en stor termos kaffe tar jag med, sen får jag se vad som händer. Jag är glad att bara få komma ut. Men då var det, hur blir vädret? Mitt alternativ till sysselsättning är städning, och det kan faktiskt få många med mig att trotsa vädret....

tisdag 1 december 2009

Hova



Hemma efter en snabb resa till Västergötland. Förstås ingen snö men vi kom med minusgrader. Snöbär och nyponbusken såg ut som om dom överraskats av frosten och kanske också tuppen. Men det var inte det enda som blev tagen på säng, Anna hade inte väntat oss på sin födelsedagsfest. Hon tyckte att allt blev jättetokigt. Och med den fina present hon fick av nära och kära kan det hända att de här motiven hamnar på bild fler gånger och förstås också tuppen.