måndag 31 maj 2010

Trollius

"I våra fjälltrakter frodas ymnigt denna synnerligen ståtliga växt samt förlänar deras slätter och kullar genom sina gula, bjärt i ögonen fallande blombollar ett högst tilltalande utseende. Ej sällan visar den sig äfven vid stränder i skogsbygden."

Ur Flora Lapponica av Carl von Linné (1737), i svensk översättning av T. M. Fries (1905)

Ännu ett tag kvar till Midsommar och som det nu verkar kommer det att finnas blommor att klä midsommarstången. Jag har varit med om ett år när det bara fanns björklöv på stången. Men i år är det förmodligen ingen omöjlighet att få ihop sju sorter att stoppa under huvudkudden. Men det intressanta är att det kanske slinker med en och annan fridlyst växt i det snyggt flätade arrangemanget vem vet och vad blir drömmen då?

onsdag 26 maj 2010

Rosfors herrgård



Rosfors en plats dit många sökte sig för att arbeta. Inte idag men för nästan 170 år sedan när gruvbrytningen och järnmalmshanteringen påbörjades. Efter ca 40 år lades gruvdriften ner och tjugo år senare tog patron C A Hedqvist över Rosfors och återupptog det under de senare åren bristfälligt skötta jordbruket, kvarnen och vattensågen. Ett bördigt område där det faktiskt växer både olvon och vitsippor. Vällingklockan finns kvar som meddelade alla arbetare när rasten började och när den slutade. Idag en trevlig konferensmiljö och hade det inte varit för en tvådagars konferens hade det nog dröjt ytterligare år innan jag besökt denna närbelägna plats.

måndag 24 maj 2010

Nationalparkens dag


Nationalpark, naturreservat, ekoparker. Olika status i bevarande. Har inget emot att våran natur bevaras, frågan är bara hur mycket som ska bevaras och på bekostnad av vem. SLU har gjort en rapport på svenskars syn på skyddade naturområden. Bevarande eller nyttjande?
Boende i Västerbotten och Norrbotten är de som är mest positiva till att aktiviteter i skyddade naturområden tillåts och inte begränsas. Kan det vara för att vi idag har en stor del utav Sveriges skyddade områden i våra län. Redan befintliga naturreservat utökas och givetvis påverkar det många människors fritidsaktiviteter. De som vill bevara och inte nyttja verkar bo i södra delen i vårt land långt ifrån skyddade områden. Som jag nämt vid ett tidigare tillfälle"för vem är Sarek" eller andra otillgängliga platser skyddade på marker som ägs av staten.
Som glesbygdsbo i Sverige är det inte alltid lätt att höras, vi är färre och nästan en minoritet i för oss viktiga frågor.

onsdag 19 maj 2010

Allemansrätt


Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten. Begreppet allemansrätt etablerades i slutet av 1930-talet då en fritidsutredning gjordes för att ta fram åtgärder som kunde underlätta för tätorternas befolkning att komma ut i naturen. En begränsad rätt att färdas över privat mark och att tillfälligt uppehålla sig där. Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor. Denna sammanfattning står att läsa i Wikipedia med hänvisningar. Har i många år haft en magkänsla att allt detta kommer urholkas. Läste nyligt en artikel där det fanns krafter som vill ta bort allemansrätten. Kan det vara att man inte riktigt vet varför den kom till och hur den egentligen ska brukas. Syftet var gott. Vem lär barnen idag allt detta. Och om ingen vet vad händer då med alle-mans-rätt?

måndag 17 maj 2010

Ekorren


Den lilla luringen. Trodde den hängde död ut ur fågelholken. Men icke, är det hans bo eller hans matförråd. Kanske tog sig en liten tupplur. Den är söt men farlig och lever ett gott liv just nu.

söndag 16 maj 2010

Symfoni



Första svalorna i sikte, tur att en del av den gamla tekniken finns kvar. Har inte sett svalorna sitta på parabolantenner och skulle televisionen enbart komma direkt via sateliter vad händer med svalorna då? Ett annat djur som struntar i antenner och luftburna ledningar är grodorna, deras kakafoni överröstar fåglarnas kvitter i den här dammen. Två och två fyller dom dammen med ägg man blir nästan generad över deras djurlika beteende. Men en del verkar vara rätt uttröttade. Om några veckor till får man se upp vart man sätter fötterna.

lördag 15 maj 2010

Vår

Än så finns det snö...
Haren han skuttar...
Endast fisken saknas...
Denna nära belägna plats, ett surrogat till fjällen som andas vildmark. Här låter inte trasten utan istället järpen. Här finns också de gamla stubbarna som är skyddade av mig.  En plats som kommer att erbjudas andra intresserade att besöka. Det kvinnliga nätverket JAQT kommer att ha en HAJQ träff med övernattning i tältkåta, historisk rundvandring, fiske, grillning och en utekväll vid elden. Vi får väl se vad det kan upprinna till?

fredag 14 maj 2010

J.V Larsson i Auktsjaur


För 100 år och tre dagar sen stämplades detta vykort av ättlingar till mig. Ett av många brev som min mamma sparat. Intressant för alla historie och släktforskare. För någonstans finns nyfikenhet om våra förfäder som är döda nu. En tanke gick till en fråga jag fick av en bekant i veckan. En vän som lider av Bechterews sjukdom med mer eller mindre ständig värk. Frågan var: Vad är meningen med livet? Mitt spontana svar var: vi föds, vi överlever, vi fortplantar oss för att sen dö. Ett svar som jag själv inte vill höra men som jag vet är sanningen. Är det på grund av att vi har det bra eller har hjärnan utvecklat en känsligare del av människan. Mina tankar for direkt till ättestupan, myt eller sanning. Om det är sanning kan jag förstå det djurlika mänskliga beteendet som handlade om överlevnad.

tisdag 11 maj 2010

Håll Sverige Rent


En gång i tiden var det stort fokus på att hålla naturen ren. Jag växte upp när kampanjen "Håll Sverige rent" var starkt. Det präglade mig på så vis att skräpet nogrannt stoppades i fickan tills man kom till ett sopkärl. På resan till Åre var det ett antal stopp efter vägen på rent ut sagt äckliga parkeringsplatser. När man ser "Barnboxar" från grillen kan man fundera på när utkastet skett, är det framför ögonen på barnen och isåfall kan vi nog inte förvänta oss att dikeskanterna blir bättre i framtiden. Det är inte med vårkänslor man ser på tussilagon i vägkanten den förknippas numera som en skräpblomma.

måndag 10 maj 2010

Stockfors-Åre Tur o retur

Bäverjakt i Stockfors
Åre
Nisse Simonsson
Bloggen blev till för ett år sen och inleddes med bäverjakt. Nu har vi varit på årets jakt lika trevligt som alltid. Samma kvällsol, vårlukt och ljud. Skillnaden var att vi var fler kvinnor i år. En passare såg två bävrar alldeles för snabbt och förmodligen gick varningen ut. Resterande tio kvinnor såg inte tillstymmelse till bäver men var lyckliga ändå. Tänk att jakten får människor att känna lycka kan det vara att man tar sig tid att reflektera, tänka, lyssna och lukta. Kanske något som skulle vara intressant att diskutera med Nisse Simonsson en underhållande människa med kunskaper och "inblick" i människans hjärna. Han är en bekräftelse på alla mina egna tankar om vårat ursprung som jägare och samlare och att våran moderna tid är mindre än en promille av människan tid på jorden. Nisse Simonsson var föredragshållare på Svenska Jägareförbundets årstämma i Åre där jag medverkade som ledamot i förbundsstyrelsen. Allt gick inte som jag hoppats på, ett allvarligt hjärnsläpp inträffade när jag skulle upp och förklara en för mig självklar motion som ifrågasattes lite djupare än jag var beredd på. Inte bra inte eller trovärdigt, men man får hoppas att det snart är historia. Eller var det en mening med det, jag kanske höjde ribban för att fixa filminspelningen idag. Vem vet! Vi kanske är brickor i ett spel som någon spelar och det är bara att hoppas att min spelare inte förlorar.

måndag 3 maj 2010

Valborg i Nausta

Valborgsmässofirande i en annan del av Norrbotten som inte är förunnat alla. Vem har inte hört talas om Tjäura Anders och Sarkas Kalle som lagade timmersvansar med ett silvermynt. En helg med den här lilla krabaten som heter Latanjarkas Udtja, delvis döpt efter naturreservatet i Nausta och där han kommer att ta många hundsteg i sitt hundliv. Vi firar den här helgen med elden som symbol, men vad firar man? Är det en eld mot häxor och onda andar eller är det våren som firas. Det sista kändes lite overkligt för där fanns inte mycket till vårkänslor. Men det återstår att se, det kanske försvann någon osalig ande och våren kommer säkert till sommaren.