tisdag 24 augusti 2010

Vägledning

Tänk att man kan fortsätta den här vägen hem och sen förbi jaktmarken och vidare när man plockar ner den gula gubben på http://maps.google.se/ visserligen är det vinterföre. Det är både kul och skrämmande och det är bara inse att vi inte kan vara så anonyma längre. För den ärliga människan kan det nyttjas men den oärliga kan faktiskt utnyttja tekniken. Tur att endast huvudvägarna finns med, men känslan när man åker efter vägen är slå ut körriktningsvisaren, bromsa och sväng men det händer inget. Sen är det inga problem att hålla fartbegränsningarna.

måndag 23 augusti 2010

Kul på jobbet


Jakttorg även på en bensinmack. Kul och varför inte en stor del av byns innevånare är jägare. Fjolårets tjäder kunde inte vara med i år, den var med om lite hårda tag i ett obevakat ögonblick i hemmet. Dessutom var det sonens första tjäder och tanken var att reparera den innan det upptäcktes. Som ni förstår blev det inte så. Årets medelpunkt på torget blev en Mårdhund detta omdiskuterade djur som ingen är säker på och som lätt förväxlas med en grävling som inte heller människor är säkra på att dom sett. Nytt för i år är att könsfördelningen för jägare på jobbet har fått en rejäl förändring. Tidigare var vi endast tre kvinnor som jagade nu har vi fått en manlig jägare också. En som tänkt och äntligen kommit till skott.

söndag 22 augusti 2010

Björnjakt

Björnjakten har börjat och senaste rapporten säger att det är skjutet fyra björnar i norrbotten. På vårat och närliggande jaktområden är det inte någon organiserad björnjakt utan det får sammanfalla med älgjakten. Björn finns och har funnits etablerade i området under många år. Syster fick förra året uppleva ett nära björnmöte på älgpasset.
http://stockfors.blogspot.com/2009/09/bjornmotet.html
Om det inte blir någon björn får man istället bidra till björnspillningsinventeringen.

lördag 21 augusti 2010

Husvagnscamping


Nu är det bara en tidsfråga innan jag är husvagnsägare, vem trodde det om mig. Hade inte i min vildaste fantasi kunnat tänka mig själv som en lyxcampare. Varför det blev så var att våran plats i Kvikkjokk plötsligt var upptagen med en husvagnsförgård eller ett spiketält. Paniken var fullständig och det var då tankarna kom, skulle jag måsta göra slut med Kvikkjokk. Men det fanns en plats ledig vid vattnet och det var då tankarna om en säsongsplats började att gro. Så det blev bokning av en husvagnsplats med förgård och det utan att äga varken det ena eller andra. Jag har alltid sagt aldrig, men det är tydligt man skall aldrig säga aldrig..

torsdag 19 augusti 2010

Älgen och jakten

Älgens år, här på en kvällskurs om Älgen och jakten som hölls av Jägareförbundet i Norrbotten. Älgjakten närmar sig och det börjar kännas i luften vad som är på G. En jakt som berör de flesta jägare, mest positivt men också negativt. Det handlar om oro för förändringar, prissättningar och den sociala biten som att vara ett lag och acceptera andras åsikter, sätt och ideér. Tilldelningen kan vara antingen för låg eller faktiskt att kravet för avskjutningen är för hög. Tänk om alla kunde gå en grundläggande kurs om hur älgen fungerar och vandrar. Då först kan man prata samma språk och grunda för kloka beslut i vår älgförvaltning.

måndag 16 augusti 2010

Kalv

Det är inte som det ser ut att fäbodbruket har flyttat till de norrländska skogarna. Blev lite paff när det plötsligt stod en kokalv i skogen. Det visade sig att kalv nr 645 var en av två rymlingar från en händelse i en hage, vad som skrämt korna kan vi bara spekulera om.

lördag 14 augusti 2010

Tuff vecka



En tuff vecka med den sista planeringen för Noliamässan i Piteå. JAQT i Älvsbyn hade modeuppvisning av jaktkläder. Tack vare Katja Güth http://blog.lappland-news.de/#category26. som presenterade alla bra finesser på kläderna som luftinsläpp och fickor som är viktiga i dagens jakt. Tänk vilka möjligheter och erfarenheter för ett jaktligt kvinnligt nätverk och dessutom att få med sig manliga jägare i detta. Idag Lördag har det varit jägarexamen och som provledare blir man glad när det fixar sig för provtagarna. Veckan avslutas imorgon med en ungdomsdag på skyttebanan. Tiden går fort när man har roligt, frågan är hur roligt man skall ha....

tisdag 10 augusti 2010

" Gullstavs svärmare "

Jag hann plocka av vinbärsbuskarna före fåglarna, men bären är nog mer lämpade till gele än saft. Andra fyller också på sitt förråd just nu, den här svärmaren verkar gilla Gullstav. Inte lätt att få en skarp bild utan stativ, men det är tillräckligt för att se och konstatera att det är tur att dom är små. Tänk att träffa på något sådant med taggiga ben och en snabel i en älgs storlek.

måndag 9 augusti 2010

Bärtider


Bären mognar allt eftersom och en känsla av lite stress börjar att infinna sig. Hösten är i intågande och det är en hel del som ska göras innan jakten. En snabb blick i almanacken gör verkligheten påtaglig, inte fullt två veckor för de som ska jaga björn några dagar senare skogsfågeljakt och endast fyra veckor kvar till älgjakten. Vi får se vem som hinner först i vinbärsbuskarna jag eller fåglarna. Det kanske blir som tidigare år, jag får plocka det som blivit över.

torsdag 5 augusti 2010

Storforsen




En skön varm och solig kväll är det passande att besöka Storforsen. Jag undviker den rasande forsen där man kan förstå att det finns belägg för sägnen om Näcken. Det suger. Men det finns lugn också, kulturstigen är ett perfekt ställe att strosa på. Redskapen som användes i skogen som jag gissar att många inte sett. Skogsbruket är inget nytt det är bara annorlunda. Det gav förstås mat på bordet till en stor del av den norrländska familjen. Alla gamla kojor som är dit flyttade som berättar om vilka umbärande det var i skogen. Men den som fick jobba och ta mest ansvar var nog resten av familjen. Nyttigt att ta sig en funderare.Frågan är hur och om det går att jämföra män och kvinnors arbete med dagens. Ja vet inte, men jag tror nog ändå att många var lyckligt ovetande om omvärlden när dom inte behövde tänka på att överleva förstås...

måndag 2 augusti 2010

Orientering

I helgen var den årliga orienteringen i Brattfors "myrarnas land" med olika stationer. Blåsrör, pilbåge och kulskytte med lite olika kalibrar. Jag och min kompanjon gjorde det på riktigt, vi utforskade varför en genväg är en senväg. Med "myrsteg" kom vi fram lite senare och våra vänner väntade och längtade efter oss för att dom började bli hungriga. Grillning, bastu och badtunna i solnedgången fick avsluta en riktigt trevlig kväll. Och förstås det fanns en vinnare också, inte för att skryta men i år var det min tur...

Linnéa och vingar




Äntligen fungerar min uppkoppling till omvärlden. Nu finns det mycke historia, men jag backar bara bak till Linné helgen i Kvikkjokk som gick i vingarnas tecken. Fjärilar, humlor, helikoptrar och sen den här farkosten. Start och landning på vattnet var så imponerande smidig och snabb. Helt klart ett intressant fortskaffningsmedel som nästan såg säkert ut, förutsatt att det finns vatten.