söndag 26 september 2010

Älgblick



Det finns dom som är stigfinnare och en del som är älgfinnare. Tobbe "älg" ser älgar där andra inte ser. Långt bort uppe på ett berg fick han se den här ensamma kon. Det var förstås inte på våran jaktmark så det är kamera med telezoom som gäller . Vi har inte speciellt många älgobs, det är förunnat några få att få se en älg efter 11 jaktdagar. I helgen har vi varit ute i 20 timmar så här behövs det inga sömnpiller. Det kan man kalla friskvård.

torsdag 23 september 2010

Fotojakt




Bara njuta av höstens färger innan löven ligger på backen. Nederbörd i form av snö kan komma vilken dag som helst. Bilderna här togs på jaktpasset när jag kände att det var lika bra att avsluta. Det var en klassiker, ingen bil hade passerat på hela förmiddagen. Plötsligt kom det två bilar som såg min lysande keps en bit in i skogen. Bilarna tvärstannade en tjej hoppade ut med en Sverige atlas i handen och ropade att dom var "lost". Jag hyssjade med fingret och tonen blev något lägre när hon förstod att vi var "hunting". Man kan ha lite förståelse att alla inte vet särskilt inte utländska turister. Dom skulle till Storforsen och klart visar man vägen. När de andra i bilen vevat ner rutan för lite fotografering så insåg jag att dom förstod mer än jag trodde. Något som kunde liknas vid ett försök att skrämma hördes och jag förstod att det var inte riktat mot mig. Vem vet kanske jag hamnade på någons blogg med en rynka i pannan som ett minne av deras resa till Storforsen.

måndag 20 september 2010

Mammas jaktpass

Jaktveckan avslutades med ett besök upp till vallokalen i Vidsel. Tanken var att tillbringa kvällen framför TV´n och följa valvakan, men tanken blev till en djup sömn och resultatet fick vänta till i morse. Om valet, det lämnar jag osagt. Istället blir det två bilder från min mamma som hon fotat från sitt pass i helgen. Tre tjurar och en ko kom ut ur skogen när hon lockade. Helt klart blir man inspirerad med tanke på hur älgtomt vi har haft. I helgen började det att hända saker på våra jaktmarker och jag såg säsongens första älgar, ko och kalv men på alltför långt håll.
Följde med min syster och hennes ungtik för lite skogsträning, hon for 150 m ifrån oss och det var glädjande för det var det längsta hon varit borta. Sen blev hon som förbytt kände något och drog iväg en kilometer och började att skälla, vi gick men hann inte fram så vi var inte helt säkra på vad det var men älgspår fanns det. Kände mig som en sann pessimist när jag talade om för syster att man inte ska tro det bästa, det kanske var en fågel eller så kände hon vittring av något annat än älg. Men det var en bra kväll som bådar gott för framtiden. Rock är fortfarande sjukskriven så själv har jag fått låna mammas hemmagjorda älglocksburk. Kanske det går att få fram en älg på ett fint ställe där man förväntar sig att se en älg men som aldrig visat sig.

fredag 17 september 2010

Trädgård

Har gjort en snabb översyn över min trädgård och än en gång konstaterat att ogräset har tagit över. Skulle inte klara testet för en välskött trädgård. Så här gick det för solrosen i år, alltså inte så bra. Fröna sattes alldeles försent med hoppet att det skulle fixa sig men frosten slog till. Tänk om man hade en liten trädgårdstomte, inte en sån där julprydnad utan en som verkligen tog sig an allt på gården. Innefattas det av Rut eller kanske ett Rot avdrag? Tror inte det, för här pratar vi inte om enklare trädgårdsarbete. Men kanske det finns något lämpligt lantbruksstöd att söka exempelvis för någon ovanlig lantras av får eller getter..

onsdag 15 september 2010

Lyxpass


Man tager vad man haver som Cajsa Warg sa på 17oo-talet. Kände mig som en Cajsa imorse när det var ett riktigt surt väder. Jag mådde riktigt gott under parasollet men måste erkänna att jag skämdes en aning. Ett vägpass efter timmerleden en icke så vältrafikerad skogsväg men idag passerade det ovanligt många bilar med vad jag förmodar jägare. Jag kan säga att många såg inte vem som satt på passet för varje gång det kom en bil gick jag för att reka en bit därifrån. Förmiddagen var i övrigt lugn där jag befann mig och jag måste än en gång säga Garmin Astron förhöjer stunderna på pass. Jag spanade på spåren i GPS-en från jaktkompisens Tindra och helt omöjligt är det inte att det skulle kunna smita förbi en älg på mitt pass. Men förstås så blev det inte så. Eftermiddagen gick också i födans tecken potatis upptagning och om vi återgår till Cajsa Warg så var det en knöl som var ganska ny för den tiden. Men vad är så gott som en gammeldags älgstek med potatis. Men som det ser ut nu blir det nog bara potatis i vinter.

måndag 13 september 2010

Solsemester



Vilken dag för alla älskare av sol och värme. Man kan snart tro att jägarna varit på solsemester. Hundarna däremot har det jobbigt både av värme och att gå tomma. Husets hund blev sjukskriven i minst en vecka och har det jobbigt, det värsta är nog inte smärtan utan att bli lämnad hemma. Är det något dom lär sig snabbt så är det att bössan och ryggsäcken betyder jakt. Vi har inte haft ett upptag eller sett en älg sen vi började i lördags. På eftermiddan passade vi för en i jaktlagets hund. Inte en älghund men en stövare som är lite allround. Driver älg, står för fågel, skäller på fågel och kan driva hare bara man visar det rätta spåret. Det blev skall på fågel och ännu ett jaktpass utan älg. Älg måste skjutas för att det finns alldeles för många men frågan är vart.

torsdag 9 september 2010

Dan före dan före jaktaredan.


Sista förberedelsen innan våran något senare jaktstart. Fia och jag hade laddat med kaffe och ammunition för att klara en eventuell lång kväll. Men det gick alldeles utmärkt och nu är allt fixat även hennes boende. Efter en vecka med frågor från alla håll "hur går jakten"kan jag snart ge ett svar. Saknaden efter det alla utstrålar (jaktiver) kan snart infinna sig. Det enda som är på tok är hunden, veterinärbesök imorgon och jag tror han blir sjukskriven i någon vecka. Så det får bli att sitta på pass och filosofera. Kanske man har tid att tänka, komma på några nya ideér som skapar ännu mera jobb så att man redan nu börjar längta till nästa jaktsäsong och ett lugnt jaktpass.

onsdag 8 september 2010

Brittsommar

Måndagens löpsedlar. Värme och kyla, älgjakt och elpris. Här är det Aftonbladet som har flest läsare men jag tror att det var strategiskt rätt av Expressen att toppa med älgjakt. För hur det än är så är det svårt att tänka på uppvärmningskostnader när det är sommarvärme. För jägarna gäller det nu att fundera på hur man räknar ut hur många dygn köttet kan hänga ute.

måndag 6 september 2010

Älgjakt

Älgjaktspremiären är ett faktum, vårt jaktlag startar på lördag så det är bara att vänta. Ser verkligen fram mot min jaktsemester. I väntan på jakten var jag ut med min syster och hennes ungtik Smulan på ett släpp. Såg ut som om en björn farit fram i blåbärsriset men det var hunden som hade fått mersmak av bären. Men älgjakten börjar att bli mer och mer orolig. Svea Skog som statlig markägare sätter priset och förstås blir det ringar på vattnet. Problemet är inte bara prissättningen, mark arrenderas ut kanske på bekostnad av att befintliga jaktlag förlorar jaktmöjligheterna. Jaktturism på gott eller ont, en möjlighet för företagandet men kan det vara ett hot mot allmogejakten. Sen kan man fråga sig, vem har möjlighet att betala upp till 10 000 kr per dag för älgjakt. http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=6868&avd1=0
Ett konstaterande är att detta inte ökar möjligheterna för en ny generation jägare. Det kanske finns tillräckligt med jaktturister för att sköta en älgförvaltning, men om inget finns att förvalta vad händer då?

söndag 5 september 2010

Stor-Rotliden


Varit på studiebesök, nämligen på ett av Sveriges idag största landbaserade vindkraftspark snart 40 snurror. Mäktiga byggnadsverk som kommit upp som svampar. Man kan tro att marken är full med ett "mycel" som just nu har ett mycket gynnsamt klimat och bra förutsättningar. Men klimatet kan förändras och något annat kanske tar över. Få se hur många som är beredd att betala för den gröna elen eller vi kanske får dela på kostnaderna för denna produktion. Man kan däremot få lite huvudbry, miljövänligt men ska vi ersätta och eller öka produktionen av el hur kommer då våra bergstoppar att se ut? Förstår att med de ersättningar markägarna får skulle nog många stå ut med den landskapsbilden. Hade inte varit helt fel att äga ett riktigt högt och blåsigt berg, helst med ett lämpligt mycel.

torsdag 2 september 2010

Jägarexamen

Träff på duvorna
Avståndbedömningen inte helt lätt men det gick bra för alla


Det var hagelskytteträning tidigare i veckan och ikväll en extra jägarexamen för några kvinnor som ville så gärna. Det gick nästan vägen, så det blir nog till att boka en till provkväll. Det är riktigt kul att vara provledare, man kan verkligen glädjas med andra när det lyckas. Jägarexamen är för de flesta lika stort som att ta körkortet. Det är slut på skytteträningen för den här säsongen och endast fyra dagar återstår till älgjaktspremiären. Frosten har varit framme med minusgrader ett par nätter och man skulle kunna säga att det är perfekt "jaktarväder". Vi får se hur det blir till veckan men säkert så slår värmen till och det blir långkalsong av för ett tag.