torsdag 31 januari 2013

Smitaren


Sämsta bilden, men den enda på Kallas första kontakt med en häst. Det var lite oroligt strax, men tur var att hästen var så cool. Med fel objektiv och kameran inställd på manuell så blev denna snapshot en riktigt dålig bild. Hon fattade att hästar är inget att bry sig om och istället så fick hon samma kväll läge att smita bakom huset där det stod en älg. Upptag sen bar det iväg i djupsnön, men frågan var om man skulle skratta eller gråta. Först i efterhand när hon kom hem efter 2 timmars ståndskall helskinnad och lycklig kunde man glädjas åt hennes tilltag.

onsdag 30 januari 2013

Rödollen


Rödollen satte sig så nära att det var svårt att försiktigt få upp kameran och dessutom hinna få en bild. Fågeln som är omtalad som en närgången gynnare. Men dom jag träffar på i skogen är alltid rädda och skygga. Skogshuggarfågeln har förmodligen glömt hur det var på den tiden när det fanns skogshuggare som lockade med mat. Man kan förstå att dessa hemlighetsfulla fåglar fascinerar de flesta och därför har många namn.

torsdag 17 januari 2013

Farmor som ung


Farmor som ung, en farmor som jag aldrig träffade. På en begravning i höstas så kom frågan om det fanns något fotografi av henne och där stod det. Sofia Köhler var hennes flicknamn och hon var född och uppvuxen  i Gällivare. Det blir mer och mer intressant att veta mer om sina rötter men tiden finns tyvärr inte. Fördelen med att vänta tills tiden finns kan vara att det blir lättare att söka via internets alla släktforskningssidor. Det kan till och med vara så att det räcker med en knapptryckning så finns allt där inte bara antavlor utan allt extra material som alla idoga har grävt fram.

söndag 13 januari 2013

Sol





Äntligen en helg med blå himmel och sol. Visserligen kallt men man kunde nästan känna att det värmde av solen. Upplegan i skogen var vacker, snön gnistrade och man kunde se färska harspår. Några veckor till så är våren här.

fredag 11 januari 2013

Dagarna blir längre




Så här fint kan det vara en höstdag i slutet av oktober, lite snö men den period när det börjar bli skarpt på marken och förutsättningarna att smyga börjar bli omöjliga. Det var det sista ljuset innan mörkret. Nu har det vänt och förra veckan hörde jag att dagen hade blivit 47 minuter längre häruppe.

torsdag 10 januari 2013

Mammas dikt en dimmig morgon på älgpasset




Passet

Jag sitter nu på pass
Högt uppe i ett torn
Kom-unika-tion är kass
Å ingen älg med horn

Dimman rullar av och an
Så sikten den är noll
Allt i dimma helt försvann
Blir svårt att hålla koll

Här är tyst och stilla
Endast korpen är alert
Får nog denna saken gilla
Hoppas den är mödan värt

Plockar fram min kaffemugg
Medans dimman än är kvar
Ser ändå ej ett enda dugg
Min ryggsäcksmacka fram jag tar

Men plötsligt solen gör entre
Bakom min frysna rygg
Skönt att åter kunna se
Nu känner jag mig trygg

En timme går och kanske två
Utan skall och utan älg
Dom i någon dunge säkert stå
Å önska oss en trevlig helg

tisdag 8 januari 2013

Kallas höst


Det har varit en riktigt bra och rolig höst. Synd att det har varit lite si och så med älgtillgången. Kalla har haft ett antal upptag som förmodligen varit lite för "heta" och det har blivit språng bakom älgarna. Men det var lycka första gången man fick höra hennes ståndskall, förstås så det bar iväg på grannmarken och tog slut när älgarna for över bäcken. Men det ser lovande ut när man ser hur hon har utvecklats. Älgen på bilden var hon delaktig till att jag fick skjuta. En passare hade sett den och det var bara ett måste att hitta igen den. Hon vet vad älg är eller som vi säger "Kisse". Vi har nu en hund som förstår minst fem meningar som innehåller ord som godis, mat, ut, vatten och förstås Kisse. Säger vi inte meningen med mat när hon är hungrig så hämtar hon själv matskålen och lägger den i våra knän. Nu får vi vänta och se om åtta månader hur hon hanterar meningen med Kisse om vi inget säger, kanske älgarna också  hamnar där.

måndag 7 januari 2013

Nya tag




Ja hur börjar man efter detta långa uppehåll? Datorallergin har verkligen hållt i sig. För att göra historien kort. Internet problem, dator problem och då är frågan vad som egentligen är fel. Det blev en ny dator. Med nya tag så satte jag mig ner för att skriva något och vad händer, kunde inte ladda ner bilderna. Google är bra så nu är det löst. Med det vill jag önska alla ett Nytt Gott År om det finns någon kvar som tittar in på min blogg. Här inleddes det nya året med samma händelse på samma dag som förra året. Ko med dubbelkalv har haft den årliga beskärningen av äppelträdet, pilen och allt annat som fanns på gården. Älgar bakom huset är bra skallträning för Kalla synd bara att det är för djup snö för att släppa lös henne.