lördag 23 februari 2013

Helt ovetande

Kalla är rätt nöjd. Det är bara i stugan hon får chans att dela madrassen, här ligger hon helt lugnt utan att fundera på en massa värdsliga frågor. Själv har man tankar hit o dit om hur andra människor tänker. Organisationer som förstås klappar sig för bröstet när deras strategiska arbete bär frukt. På bred front slår dom undan benen för oss som tycker om att vara ute i naturen, vårda och förvalta viltstammar. Ordet Jägare blir ett fult ord. Det finns så många saker att säga, men hur får man andra människor som inte vill förstå att förstå?

söndag 17 februari 2013

Titan



Äntligen har småfåglarna börjat synas och höras. Solen har visats sig och temperaturen har varit dräglig. Kameran har mest legat i väskan och de bilder man har tagit den senaste tiden är på älgar. Jag saknar den tid när man går på knä för att fota blommor och småkryp. I väntan på det får man "passa" vid fågelbordet

onsdag 13 februari 2013

Gårdsälgarna


Älgarna är fortfarande kvar kring huset men Pilens bästa grenar verkar vara uppätna. Sista besöket var en ny älg en tjur som tog resterna av grenverket. Han lunkade iväg utanför fönstret efter det att han hörde hunden skälla, med andra ord är det rätt så oroliga nätter. Jag har upptäckt att både hundarna och jag har börjat smyga ut för att inte bli överraskad av ett nära möte. Nu håller man bara andan att det inte händer någon viltolycka i byn där dom springer kors och tvärs.

måndag 11 februari 2013

Gårdshunden


Denna sköna jämthundstik som verkligen vet hur man beter sig för att få sin vilja igenom. Det gäller hela tiden att se upp så att man inte glömmer av sig att hon faktiskt är en hund. Så länge hon inte känner några intressanta lukter så är hon en riktig gårdshund.

söndag 10 februari 2013

Jokkmokks marknad


Jokkmokk i backspegeln. Två dagar tillsammans med kloka och kreativa människor. Som vanligt var det marknadsväder, lördag morgon klart och kallt -33 och vind. Skönt med ett varmt krypin. Har nämligen övernattat i Jokkmokk för ett antal år sedan i tältkåtan, då satt jag och matade kaminen när morgon temperaturen ropades ut i högtalaren -32 grader. Vissa saker glömmer man aldrig.

måndag 4 februari 2013

Isdekorationer




Iskristallerna är förgängliga. Här önskade jag att dom skulle få vara kvar ett längre tag. 


Sol och kallt


Det blev en solig söndag. Nu behöver vi ljus så det är skönt att se en blå himmel. Men som vanligt blir temperaturen därefter och termometern visade -28 på kvällen.

söndag 3 februari 2013

Älgblick





Det blev fler älgbilder. De tänker enbart på mat det bekom inte kon att jag gick ut på bron och fotade med blixt. Få se hur ansad Pilen är imorgon.

Gårdsälgarna


Kon med dubbelkalv är nu mer inte bara på baksidan av huset. Hela kvällen har dom uppehållit sig framför huset vid den stora pilen. Kalla har det jättejobbigt och springer mellan fönsterna. Känns inte helt lugnt med så orädda älgar 5 meter framför huset.

lördag 2 februari 2013

Grip på älgjakt





Grip fick vara med i höstas på älgjakt och han var verkligen intresserad och lycklig. Man kan säga att han hade full koll.

Älgbete


Älgarna är på besök var och varannan dag. Här står dom helt lugnt och äter bakom bastun. I morse på väg till jobbet fastnade jag på bron för att se och fota detta fascinerande djur. Helt orädda fastän jag pratade med dom, hunden skällde och jag startade bilen. Kanske bäst att förklara ordet "bron".  För oss är det namnet för farstu eller utgången till huset. Kan tyckas självklart men för ett antal år sedan bad jag min svärson bära ut soporna på bron, inte konstigt tyckte jag men han trodde att jag menade till bron över Stockforsälven och för honom lät det väldigt underligt.