torsdag 27 augusti 2009

Skogens guld

Förutom jakten är väl detta den andra sysselsättning som hör hösten till. Idag är det säkert inte alla som har upplevt bärplockning. Vi tar nog det för givet. Från det man var barn var man faktiskt tvungen att följa med och plocka bär. Sen har jag också "tvingat" mina barn ut i skogen.
Man kan nog inte låta barnen välja själv alla gånger. Hur ska dom annars upptäcka nya saker.
Jakt och samlarinstinken som funnits djupt rotad hos människan i alla tider, den försvinner inte på ett halvt sekel. Man kan undra hur det tar sig uttryck, människor som söker men inte finner. Kanske därför det blir olika falanger av människor som har värderingar som många av oss jägare och samlare har svårt att förstå.

tisdag 25 augusti 2009

Fingerört


Som jag sagt tidigare fjällsjukan kommer över en då och då. Man blickar tillbaka på fjällbilderna för att upptäcka att den sämsta blombilden kanske är en av den mest sällsynta blomman. Det är en fingerört av något slag. Skulle det vara en raggfingerört kan man bli lite arg på sig själv att man inte engagerade sig lite mer. Det var ju i det område där dom förekommer. Men jag vet vart den fanns så nästa sommarsemester kan börja planeras...

lördag 22 augusti 2009

Björnpasset

Stockfors jaktlag har inlett de sista förberedelsana inför årets älgjakt. Det blev ett älgtorn på en plats där jag tror det kan komma både det ena och det andra . Med det andra menar jag en björn. Det känns helt rätt. Här blir det nog väggar under tornet för övernattning i väntan på gryningen. Det känns riktigt mysigt, om man kan använda det ordet i jaktliga sammanhang.
Men det är lätt att vara tuff när solen skiner....

torsdag 20 augusti 2009

Klondike

Bärplockarsäsongen i full gång, kan närmast liknas vid en guldrush. De som verkligen plockar bär gör ett fantastiskt jobb särskilt när det som nu inte finns mycket bär. Sen har vi allt elände som följer med som en svans i dessa tider. Nämligen inbrott, skadegörelse och dieselstölder. Det är lite av laglöshet i bygderna just nu. I veckan som gått tog en drabbad saken i egna händer och jagade en person med järnrör på offentlig plats. Kan förstå frustrationen hos dom som blir drabbade. Men det kan inte vara lätt för polisen, hur ska dom veta vart man skall bevaka. Det man också kan fundera på, nästan alla som hör vad som hänt tycker att mannen med järnröret handlade rätt. Problemet med detta kanske går att lösa vid gränsen. Sett gränsbevakarna i Australiens hårda bevakning, inte bara av människor, utan också vad dom för in i landet.
Men hur kommer vi åt dom som bor inom gränsen som utnyttjar situationen.

torsdag 13 augusti 2009

Kulturarv

Radiostudio inifrån. Man kan förundras över journalisternas förmåga att småprata är det medfött, uppfostran eller gäller "övning ger färdighet". Ny rolig erfarenhet för mig, direktsändning från en studio. Tryggt med en journalist som sitter på samma sida om bordet som dessutom pratar samma språk, men med en viss brytning. Funderar ibland varför man ställer upp i media. Jag får samma svar varje gång. Alla jag kan få till att medverka med att bevara våran jaktliga tradition ger mig hopp om att nästa generation också får uppleva ett sunt naturintresse. Vi värnar om natur och kultur! Vart kommer jakten in?

onsdag 12 augusti 2009

Gellivare gamla kyrka

Detta var ett av två besök under helgen som varit, Ettöreskyrkan i Gällivare. Det här tillhör mina anor på farmors sida. Johan Björkman verkade som kyrkoherdar i tre generationer dom hade alla samma namn. Jag är rakt nedstigande från dessa två första herrar. Det är min farmors morfars farfar och hans far. Pratade med prästen som berättade att herrarna var begravda under golvet in till kyrkan. Mycket speciell känsla undrar hur dom såg ut och skulle det funnits några släktdrag då menar jag inte det religösa kallet. Förstår inte att så många ättlingar till mig var präster. Men det som är positivt med prästerskapet är att det finns en dokumeterad historia. Det som är märkligt är att farmor flyttade ung från Gällivare och jobbade som piga i Stockfors herrgård.

fredag 7 augusti 2009

Lågvatten

Stockforsälven vid övre dammen är nu vadbar. För drygt en månads sen hade vi en död älgko som kilat fast under bron, som förmodligen med hjälp drev ner en bit i forsen. Vad som hänt är inte känt. Den bilden finns på http://bildtexter.blogspot.com/. Här har det förflyttats sten för att underlätta för bl a laxöringen att gå upp och leka. Detta stora projekt för att som här återställa Piteå älven och dess tillflöden till den ursprungliga miljön. Det som får vara intakt är nog Storforsen. Det är nog inte många som tänker på att forsen som den är idag är skapat av människan. Tänk att få se den ursprungliga forsen.

söndag 2 augusti 2009

Fjällsjuka




Ingen allvarlig men dock kronisk sjukdom. Men att pricka in de få veckor eller dagar när alla fjällens blommor står i blom, som här fjällgentianan. Den lyser och bilden fastnar på näthinnan. Råvvejaur så spegelblank att man inte ser skillnad på land och vatten. Man borde vara nöjd, men bra saker ger mersmak. Det gäller att undvika frosseri av det goda. Nu får man istället uppskatta hur bra och fint man har det hemma.