torsdag 29 april 2010

Förvaltning

Älgförvaltning, rovdjursförvaltning till och med det dagliga arbetet förvaltar man. Men vad är bättre förvalta eller utveckla eller kan man kanske säga att man utvecklar en förvaltning. Det kan i alla fall tolkas på olika sätt. Sen finns det mer eller mindre komplicerade vägar att gå. Vi får se hur våra framtida förvaltningar ser ut. Men för att allt ska fungera måste man bygga en grund. Då kan man fundera med vem och hur man bygger grunden. Den bör ju stå stadigt.

lördag 24 april 2010

Flyttfåglar




Med minusgrader på nätterna har det inte hänt så mycket med våren den sista veckan. Men flyttfåglarna trotsar både snö och is. Arterna som kommer hit är lätt räkna. Trana och svan känner alla igen men sen är gässen gäss. Så är det med våra rovfåglar också där alla går under namnet "spännare". Nästan alla som tar jägarexamen är inte märkbart oroliga för frågor om jaktlagen eller annat. Nej oron för att inte klara det teoretiska provet är fåglarna. Vet inte om det är unikt för våra breddgrader och isåfall för att det är arter som inte syns här. Men jag tror att det är många som inte sett annat än stadsduvor och kanske ordet "häcka" förknippas med något helt annat.

fredag 23 april 2010

Rock i storstan!

En sliten Rock efter en natt i Arvidsjaur. Den riktiga hussen till Rock, alltså sonen tog med sig hunden till lyan i A-jaur. Stor omställning som började bra med att pissa in sängkanten. Bara att bita ihop, man måste förstå att det inte är så lätt för en hund att byta miljö och aklimatisera sig till en lägenhet. Konstigt att det rör sig folk i ett trapphus mitt i natten. Sen vid rastningen träffar man på en massa människor och bilar. Givetvis måste man skälla på allt nytt som man inte är van vid. Nu är han "hemma" märkbart trött efter upplevelsen. Det kanske är att likna med ens egna trötthet när man är på nya ställen med nya intryck och människor. Tänk alla människor som befinner sig i detta hela tiden är dom vana eller är dom kanske totalt utmattade.

onsdag 21 april 2010

Naturlig skönhet

Min tacksamma fotomodell. Han bara ligger där stolt och funderar inte om håret ligger rätt inte heller vilken sida som är den bästa. Jag kan bara tycka att det var synd att han inte gömde tassen för den är lite oklippt. Men vem bryr sig? Inte han i alla fall.

måndag 19 april 2010

Jokkmokksfjällen

Historien kring den här bilden är ett minne. Det var min första fjälltur som oerfaren skoterchaufför. Tur att jag tvingats träna brant uppförsbacke innan resan. Den här resan började med dåligt väder, snö och blåst. Inte nog med det en av skotrarna gick inte helt perfekt. Men lite mek löste problemet och sen fortsatte vi mot målet. I snöstorm hamnade vi i den gamla stugan i Kuravagge. Natten var kall och jag minns att sovsäcken hade frysit fast i väggen. Men kallt väder innebär en klar himmel och min första bild av vinterfjällen var denna med Staika i bakgrunden. En resa som alltid funnits med och som grundade min sjuka längtan efter fjällen. En lärdom blev "sitt inte för länge på dasset".

lördag 17 april 2010

Spaning



Det finns fortfarande tillräckligt med snö för att färdas fram med skoter. Sen att jag bor så till att man kan starta hemifrån är lite lyxigt. Passade perfekt idag en solig morgon med fint skarföre att spana av Stockforsälven. Den är lite krokig och här rinner den fram som ett "S". Den har precis börjat att gå upp och det är inte riktigt läge att passa på bäver. Ryggtjärn en bit längre bort var helt istäckt men redan inmutad av ett svan par. Jag hoppas på ytterligare en natt med minusgrader för en fin forskardag i morgon.

fredag 16 april 2010

Ringduva

Duva i sitt rätta element en fin fågel att se i skogen, ett skadedjur i bebyggelse. Likadant med möss, intressant i skogen men inte inomhus. Jakt på duva tillhör inte det vanligaste och jag känner inte heller någon som jagar duva i våra trakter. Den är jaktbar mellan 1 Aug till 31 Okt. Kan det bero på jaktkultur eller är det ett vilt som man jagade när det råkade finnas ett i siktet. Lite konstigt att man inte hört talas om det som jaktbart. För enligt Wikipedia har dom funnits här sen neolitisk tid. Våran kultur kanske var jakt på ekorre. Ekorrjägare och ekorrsoppa var nog en basföda för inte alltför längesen. Min mormor hade en bror som var jägare och kallades "Ekorrfrans". Synd att hans liv inte finns på papper. Men som vanligt tänker man en massa saker som man snart upptäcker är försent. Vad skulle man själv vilja bli kallad?

torsdag 15 april 2010

Askmoln

Den här bilden får väl representera dagen. Jag tror faktiskt askmolnet är här nu, samtidigt kommer det lite regnstänk så det kanske är mulet. Vi får se vilken färg den vita bilen har imorgon. Havsnivån stiger pga av smältande glaciärer. Inte att förringa miljökämpar men jag kan nog tycka att det har blivit lite fel i debatten ibland. Sverige ett föregångsland men för många är det svårt att förstå hur stor betydelse det har i ett globalt perspektiv. Tänk att ett vulkanutbrott kom emellan den globala uppvärmningen.

tisdag 13 april 2010

Vårtecken

Nu går det fort, alldeles för fort. Årsmötet för vattenföreningen är avklarad och årstämman för OKQ8 i Älvsbyn är avklarad, typiska vårtecken. Pite älven har börjat att se förrädisk ut och inte nog med det på hemvägen såg jag de två första svanarna. Det värsta är att skotrarna har bara hunnit med 30 mil i år. Tillsammans.

söndag 11 april 2010

Björnobs

Hälften av byns hundar bor inom 200 meter. Mina två och som här grannens, en salig blandning av hundraser för olika ändamål. Grannens är riktiga gårdshundar, i tider när man inte får ha hundar lösa är det mycket praktiskt. Här i huset är det numera ett måste att alltid ha dörren låst. Det har varit ett antal rymningar tidigare år med mycket möda och svett. Gordon settern har öppnat dörren och den lilla grå har bestämt väg. Vid ett tillfälle var jag ute på sök en sen kväll. Bara en bit hemifrån såg jag en svart setter som sprang över vägen, lycklig tryckte jag på gaspedalen för att hinna fram och precis när jag skulle stanna och ropa kom nästa gestalt över vägen. Det var inte en hund utan två björnar. Nu finns det en ständig fråga i det här huset "har du låst dörren?".

lördag 10 april 2010

Vår

Nu är våren här sol, värme och snö. Den bästa men kortaste tiden på året. Har spanat av Stockforsälven och där har det inte hänt så mycket ännu. Bäverjakten får vänta till första veckan i Maj, då har det kvinnliga nätverket planerat en jaktkväll. Det har också blivit en tradition där det alltid varit soliga kvällar med ljud som skapar en viss känsla av tillfredställelse. Då har nalle har också vaknat och jag tror det är en tidsfråga när någon skickar ett sms att dom sett eller hört en björn. Vi har under åren både sett och skjutit bäver men vi får se om det blir någon som tar på sig att tillreda bävergrytan till viltmiddagen nästa vår.

onsdag 7 april 2010

Ur betraktarens ögon

Naturen en konstkälla som kan tolkas till det man vill. Ett sätt att utveckla den kreativa delen av hjärnan. Tänk att det alltid har funnits lust att avbilda. Hällristningar som beskriver vår historia har faktiskt någon gjort! Människor som inte haft tillgång till penna, papper och färdigblandad färg. Frågan är hur man gjorde när det blev ett misstag eller kanske det var början till det abstrakta?

söndag 4 april 2010

Kulturhistoria


Påskafton i Storforsen. Första besöket vintertid, det var upplogat och med upptrampade stigar. Det är faktiskt något speciellt att vara där. Mina barndomsminnen fyller mig med respekt för denna naturkraft. När jag som sexåring följde med min morfar på den traditionella Storforsens dag var det en kvinna som halkade från en sten ner i forsen, efter många försök med lasso i bakvattnet var det inget mer att göra. Det starkaste minnet var när dom äntligen fick upp kroppen och lindat in henne i en stor röd matta. Alltid fasat för när mina barns skolor anordnade besök till Storforsen. Sen finns det besökare med barn som låter barnen springa fritt. Vid sådana tillfällen har jag gått åt ett annat håll. Ett vinterbesök var inte helt fel, få människor och vackra isskulpturer. Sen finns det något annat positivt med detta naturreservat, det är handikapp anpassat. Alltså ett tillgängligt naturreservat

fredag 2 april 2010

Äntligen

Då har det hänt! I natt kom jordbävningen och det var inte lite som kom. Hela vinterns snö, allt rasade på en gång i gången in till huset. Här räcker inte spadarna till och vi väntar på första bästa traktor. Fortsätter bara det fina vädret så får det bli en fin solplats vid husväggen där risken för att skadas nu har minimerats.