söndag 30 januari 2011

Skarföre



Temperaturen pendlar upp och ner och den tillfälliga blidan har inte påverkat snöns bärighet. Grip gjorde några djupdykningar och något som påminde om en simtur i snön. Det man får hoppas på till de planerade ripjakterna är just en rejäl blida. Ifjol skidrade man på sina ställen 50 cm ner i djupsnön och en viss oro för fall fanns, det var med andra ord inte helt lätt att ta sig upp. Enda fördelen med ett tungt före är att det inte går så snabbt i nerförsbackarna.

lördag 29 januari 2011

Mamma

Mamma´s profilbild på FB, här var hon 5 år. Som vanligt börjar man att fundera på livet och den snabba tekniska utvecklingen. Vad skulle hennes mamma tro om man sa att framtiden skulle bjuda på en teknik som internet med bloggar och facebook. Då, när barnen inte var barn enligt våra värderingar. Vem skulle idag skicka sin 6 åriga dotter en mörk vinterkväll med spark att hämta mjölk 3 km bort. Vem skulle "lära" sin dotter att simma som sjuåring genom att kasta henne i Stockforsälven. Klart att dåtidens barn fick överlevnads instinkter och försökte att klara sig i motgångar. Får dagens barn det? Ingen idag skulle tolerera att läraren höjer rösten allt för mycket, då var det helt normalt. Idag är många med mig oroliga när barnen inte svarar i mobilen, då är jag nästan säker på att något har hänt. Förr fick saker hända och det var det naturliga urvalet som härskade. Är vi då för pjoskiga med våra barn idag? 

torsdag 27 januari 2011

Punka


Plötsligt händer det! Det är inte alla dar det händer och förstås glömmer man bort att det kan faktiskt kan hända. Punktering på väg till jobbet men som tur var hade jag bara hunnit köra 300 m hemifrån.
"Men man kan ju själv" bara man hittar fälgkorset som någon förmodligen lånat och sen att man vet åt vilket håll man kämpar upp en hårt sittande hjulmutter. Men någon var med mig för i morse visade termometern endast -12 grader. Mitt i allt detta upptäckta jag något underligt det fanns inte ett komplett par handskar. Jag trodde det skulle bli en lätt match att få ihop ett par, men icke sa nicke där stod jag med tolv högerhandskar. Men det är väl att likna med strumporna i tvätten som plötsligt tappar sin make.

tisdag 25 januari 2011

I Nansens fotspår


Ja se denna hund, han sitter som klistrad framför TV rutan när det är djur och naturprogram. I Nansens fotspår var något av en favorit. Det är bara talet som fattas och tur är att det inte finns, då hade risken varit att det blivit tjatigt.

söndag 23 januari 2011

Älgbesök

Har precis haft besök, inte utan att det lät höras. Älgen stod och betade alldeles bakom lusthuset och jag kan förstå att det var frusterande för en hund att linan slutade 15 meter ifrån älgen. Fota rätt ut i mörkret utan blixt krävde ett rätt högt iso och där ser man fördelar med  Nikon D 7000 . Klart att bilderna inte blir så bra men jag kan se att det jag hörde var en älg.

lördag 22 januari 2011

Älvsbyns skolmåltider



Äntligen, en dag med en temperatur som är lägre än -10 grader och dessutom sol. Det finns hopp om en vår även i Stockfors. Upplegan i träden har funnits sen den första snön kom, vackert men samtidigt ett bevis på en långvarig kyla. I allt detta vackra får jag information av grannfamiljen om skolans förändringar av skollunchen, mellanjölken blir utbytt mot lättmjölk och smörgåsarna ska bres med Becel. Varför? Är det kostnadsbesparande, eller är barnen för feta med för höga kolesterolvärden. Sen kan man fråga sig är det alla som har problem när det införs för alla. Jag hoppas att det inte är för att Älvsby kommun kan ha fått en ny "kostchef". Miljöarbetet är också igång i skolutbildningen, man får lära sig ett ekologiskt tänk. Det är helt rätt men lite misstänksam blir jag när "läxan" blir att pröva vegetarisk mat som något positivt. Hoppas man får lära sig att våra färska grönsaker är importerade från sydligare breddgrader. Glömde faktiskt att fråga om dom fått något tips om att äta KÖTT alltså lokal klimatsmart viltmat. Är orolig att de som har en stor makt i samhället ex, lärare får sin utbildning av andra lärare som har en stark idealogi och gärna vill påverka sina elever att få samma värderingar. Det blir fort ringar på vattnet när människor blir mer och mer urbaniserade. Jag är glad för att jag inte är småbarnsförälder idag för jag hade gått i taket. Vi är i en situation där vi måste försvara jakten och att vi äter kött, nu verkar nästa steg vara att vi måste försvara bregott och mellanmjölk...

torsdag 20 januari 2011

Fjälljakt-Vargjakt

Ja där ser man, det händer saker. Det blev en vändning i Fjälljaktsfrågan med stort F. Idag torsdagen enades utskottet om ett betänkande om att återställa lydelsen av paragraf 3. Vi får vänta till den 9 februari när riksdagen väntas besluta i frågan. http://www.jagareforbundet.se/. Glädjande! Det som var mindre glädjande var nyheten om den kvinnliga vargskytt som blivit hotad. Man blir beklämd över hur människor beter sig i Sverige år 2011 och att dom dessutom tycks tro att det är helt legalt. Det är helt oacceptabelt att godta att människor blir dödshotade. Vilka makthavare ryter till och säger att så här får det inte gå till? På något vis har det utvecklats till att man inte ryter upp till dom som handlar under "beskydd" eller under namnet av någon naturbevarande/djurrätts organisation. Det har tassats lite väl mycket och en del hotfulla beteende har nonchalerats. Tänk om löpsedeln på våra dagstidningar hade texten- Extra "Nu ska vi stoppa dödshoten på våra vargjägare, vi kan inte acceptera detta". Hoppas att det blir en vändning även där och att man tar tag i dessa olagliga handlingar. Fler skulle ta efter Lars Monsen att leva i vildmarken under ett år.http://www.nordkalotten%20365/

tisdag 18 januari 2011

Mammas rävlock

Mammas bild! Hon fick en systemkamera när hon fyllde 70 i somras och blev flitig att fotografera men med lite analog touch, alltså inte allför många bilder på en och samma gång men hon har färre foton att radera. I dagarna har hon fixat internet och även en e-post och Skype fast det vet hon inte ännu. Hon ska få erbjudandet att blogga på min sida eller på http://fotojakt-kicki.blogspot.com/ med sina bilder men vem vet kanske det kommer en ny blogg  i sfären eller så kanske man  får en vänförfrågan på Facebook. Men i morgon får hon vara huvudperson när JAQT har tema lockjakt. Hon är nämligen den enda jag hört inom min lokala bekantskapskrets som lockat fram räv med pipa.

lördag 15 januari 2011

Kallt



Kall dag i Stockfors, vaknade till -34,9 och somnar förmodligen till -34,9. Kallt men vackert. Det blev en promenad med Grip efter vägen så att han fick springa av sig. Man kan se fördelar med kylan efter en liten genomfärdsväg som det är här, tror inte att det passerat en enda bil i dag. Kallt betyder också att hålla vedpannan igång, bastun däremot har inte brukats på länge inte av lust utan snarare av problemet att få någon värme i den glesa timmerväggen  köldgränsen är ca -22 och snart börjar jag tro att det är våran medeltemperatur sen December månad. Ja vad säger man, tryggt att det finns ved i ladan.

fredag 14 januari 2011

Vargjakt


   

 En nästan internetfri vecka har landat men inte utan att fundera på saker och ting. Vi kan börja med mina bilder på stor hund... som har funnits på marken hela hösten. Någon renskötare sa att att det var en stor Laika i området men jag kan nog fundera på om det är något annat som har "rätt att passera" för att stärka en viss genetisk stam. Frågan är om den vill passera genom våran vildmark. Alla dessa tankar kommer förstås sen man läst artiklar om den stundande vargjakten, aktivister eller fundamentilister tänker skrämma jägare från att jaga varg. Varför denna uppståndelse? Vi kanske måste glädjas över att det finns människor och "jägare" som accepterar en begränsad stam av varg. Men jag kan förstå problemet för en del människor som jämför och bedömer utifrån sagornas värld. Men jag vill ge en eloge till våran demokratiskt valda regering som beslutat om vargjakt även i år. Det betyder att det finns någon som förstår att det finns frågor som berör människor i landsbygden i vårat land Sverige.

fredag 7 januari 2011

Tabu

Förmodligen vet ju alla vad diskriminering betyder. Men det kan vara bra att belysa detta begrepp som även finns med i lagboken. Många kan känna sig diskriminerade ett vidare begrepp av mobbning kanske. För något års sedan lyssnade jag på radion där det diskuterades om en enkät som skickats ut till människor med samiskt tillhörighet. Frågan löd ungefär så här: Har du någon gång blivit mobbad eller diskriminerad på grund av ditt samiska ursprung. Det var många som någon gång varit med om detta. Ledande fråga och förmodligen skulle svaret blivit ett liknande om man frågat en svensk eller någon med en annan bakgrund. Men alla drabbas mer eller mindre av mobbing, det handlar om att hantera detta kanske med vänner som i detta inslag på  PULS P4 Norrbotten. Kontentan av detta är att det bor en mobbare i oss alla...

onsdag 5 januari 2011

Jaktleksaker

Mitt tänkta jakttorn


Avlopp


Med övernattning


Sällsynta fåglar


Vapen, ryggsäck och kniv


Värme


Viltupplevelser
 Måste bara lägga ut bilder på en present från min mamma. Gissar att hon har ett antal timmar bakom denna kreativa skapelse. Min fundering blev, finns det LEGO byggsatser med tema jakt. Gick in på  Legobutik för att söka men hittade inget. Om det är så att det inte finns kan man fråga sig varför. Är det inte säljande eller är det anstötande att bygga ett jakttorn i LEGO med några älgar och kanske en och annan björn eller varg.
När jag tittar på deras utbud kan man fundera, det kanske räcker med bondgårdar och Starwars. Vad skulle jag välja? Jo, det blev nog ett med jaktligt tema. Hellre jakt på vilt än jakt på människor...

lördag 1 januari 2011

Ett stort tack...

 
Det gick inte att göra som strutsen och när jag blev varse om det började nerverna att dallra. Men det blev en bra dag med kombinerad nyårsafton och kalas. Nu är det väl så att jag börjar få rutin på att fira min födelsedag den sista dagen på året. Men det har varit ett par misstag genom åren, firandet vid jämna år har missats och jag har blivit uppvaktad ett år för tidigt. Strax innan tolvslaget efter sång och tal kom sista presentern ett nytt "tungt objetiv" så nu vet jag vad som väntar när ljuset återvänder. Tur är att jag inte blev född till struts för vad hade jag då missat. Ett stort tack till alla som gratulerat mig på denna dag.