måndag 28 juni 2010

Kvikkjokk






Det blev som tidigare år midsommar i Kvikkjokk inte helt utan beslutsångest, oron var om den bästa platsen var ledig. Har verkligen svårt för att göra slut med Kvikkjokk. Jag måste inte göra slut men som det är nu blir det maniskt. Vad är det som lockar? Fjällen atmosfären eller att bara vara. På vägen till Jokkmokk passerar man Vaimat och enligt släktforskningsanteckningar på farmors fars sida fanns förfäder där på 1700-talet som var född i Kvikkjokk "Hans Hansson Kvickström". På farmors andra sida, alltså farmors morfars far hade en bror Nils Fredrik Björkman som var komminister och är begravd på Kyrkogården i Kvikkjokk. Har historien någon betydelse kan man känna samhörighet med sina rötter? Har i alla fall fått bekräftelse i helgen att jag inte är ensammen om att känna av obehagliga saker på andra sidan Kamajokk. Det kan också finnas någon i kyrkan som sitter vid orgeln och sjunger. Sen om blodsbanden är äkta eller inte är svårt att bevisa, för om människan härstammar från shimpanserna kan det vara lika som om tomten är far till alla barn.

onsdag 23 juni 2010

Nya fynd

Efter en stund i skräphögen har jag konstaterat att det fanns mycke glas och dåligt med sopsortering förr i tiden. Efter många kilon av trasigt glas hittade jag tre fynd. En hel glasburk, pärla och ett ben från en docka. Kan det vara soptippen från den gamla herrgården.

söndag 20 juni 2010

Mamma 70 år


En vecka med jobb, möten och skytte prov för jägarexamenselever som avslutades med kalas. Mamma fyllde 70 år, en ärbar ålder som inte syns eller märks på henne. Tänkt det omdiskuterade ämnet vad utmärker ålder? Utseende eller tanke. Tänk att förr tyckte man att äldre människor var gamla. Men av någon konstig anledning upptäcker man med tiden att man blir inte äldre bara mera erfaren. Kunde man undvika speglar så vore allt frid och fröjd. Mamma fick lite teknikprylar i present, hennes första bärbara dator en digital systemkamera och ett extra objektiv. Hennes spontana reaktion var, vad tror ni om mig? Var det inte nog att jag tog Jägarexamen. Men vi tror på henne, och det hoppas jag att mina barn också gör den dagen jag håller i kalaset.

lördag 12 juni 2010

Fotojakt

Var på foto promenad i går kväll som blev en tänkar promenad. Har kommit på att fotografen är minst lika bytesmedveten som jägaren, nästan snäppet värre. Med min respekt för björn funderar jag alltid om man ska stöta på en när man går i skogen. Har upptäckt att respekten avtar när man går med kameran. Huruvida det är bra eller dåligt får nog var och en lista ut. Har sett många foton där fotografen har suttit på pass vid "naturliga" åtlar. Telezoomarna är ju inte så bra att man kan sitta hur långt ifrån som helst. Har även hört en som såg björn komma emot sig och var tvungen att låta björnen komma alldeles för nära. Medveten om att man tar risker så måsta man få den bästa bilden. Nu kanske någon säger att björnen endast överfaller jägaren och att det är bättre att fota än att skjuta. Men skulle man inte jaga björnar och antalet fotografer i skogen var lika många som jägarna så kommer det så småningom att hända saker även för fotograferna.

onsdag 9 juni 2010

Sveriges nationaldag




Nu har vi haft våran träff i skogen, från Lördag till Söndag. Tiden gick bara alldeles för fort. Kl 3 på eftermiddagen blev snabbt kl 17.00 för att sen upptäcka att den var 19.00 och dags för mat. Under den tiden hade vi bara hunnit med att slå upp våra kåtor, fiska och prata. Förmodligen var det pratet som tog mest tid. En del fick upp några fiskar, lämpliga att grilla till nattmackan. Vi hade ett till mål för kvällen att gå upp till K2. Kring 23.30 var det någon som kom på att det var nog dags att gå upp på berget innan vi plötsligt upptäcker att det är morgon. Vi var uppe strax efter midnatt och timingen var helt perfekt, en vacker soluppgång och någon som tänkte till att det just blivit den 6 Juni och stämde upp med Sveriges Nationalsång. Berget har nu fått sitt tredje namn nämligen Sverigeberget. Den här upplevelsen liknar nog andras och det är därför vi har platser, berg och sjöar som har namn efter en person, händelse, minne eller tanke.

fredag 4 juni 2010

HAJQ




För längesedan fanns det ett ungdomsprogram på TV´n som hette HAJK. Det var det spontana namnet för en planerad träff med det kvinnliga nätverket. Det innebär förstås tält, grillning, fiske och trevlig samvaro. Nu i en tid där det är jaktvila men behovet av att prata och planera finns hos de flesta. Kvinnligt nätverk som en del tycker är onödigt och ens egna tankar om: Hur är det egentligen? Behövs det? Jag kommer fortfarande fram till samma svar. Det behövs! Förmodligen beror det på att vi är väldigt olika mellan könen. Allt detta handlar inte bara om jakt utan handlar om den samhällsutveckling som har hänt på kort tid i historien. Har en kvinnlig vän med ett barn som har beställt ett hus. Det är nog inte den traditionella kunden hos en husleverantör. Tror nog att många har svårt att förstå att kvinnor kan och har svårt att bemöta deras kunskap. Det behöver inte vara av illvilja utan av att man försöker att underlätta för kvinnorna i tron att dom inte förstår. Men allt detta leder till att det upplevs som förtryck och nonchalans. Det skapar en känsla av att många tycker att man är en "rödstrumpa" ett negativt laddat ord som många med mig inte vill förknippas med.

tisdag 1 juni 2010

Fotspår



Tuvtåtel, sälg och en skräphög. Kvällens fångst, inte så matnyttigt men ett sätt att bege ge sig ut för att uppleva försommaren. Hade hoppats få se det jag hör varje kväll, en fågel som jag inte hört förut. På vägen hem upptäckte jag en gammal sophög i skogen bakom huset. På bild en sko storlek 35. Jag tror inte det finns någon som är i livet som kan stå till svars för den. Men jag kan nog tycka att det är rätt spännande. Det blir att leka modern arkeolog. Hoppas bara ingen var i skorna.