torsdag 7 januari 2010

Vargavinter

Termometern visar -35,7 och den här bilden saknar endast en silhuett av en varg för att det verkligen ska vara en vargavinter. Fast kombinationen kyla och vargdebatten som är just nu kan också liknas vid en vargavinter.
Aftonbladet publicerade igår en Sifo-undersökning om svenska folkets inställning till licensjakt på varg. Den visar att det finns ett brett stöd för den av riksdagen beslutade jakten. Det känns förhoppningsfullt att det inte är så illa som det låter. Dom som låter, låter högt. Alla argument för och emot, man blir så mättad. Problemet är att en del inte vill lyssna ej heller söka kunskap och skulle man börja tveka i sin uppfattning kan det vara svårt att backa. Vargen är inte vårat enda rovdjur. När ökade acceptansen för björn, jo när vi började att jaga den. Rovdjuren har ingen naturlig fiende och vi rymmer inte en rovdjursstam som löser det naturliga urvalet av sig själv. För att lyckas med en samlad och lyckad rovdjursförvaltning krävs det acceptans.
Jag tror att det viktigaste i vargdebatten är att människan blir hörd och respekterad, inte bara jägaren utan alla naturälskande djurvänner som dessutom kan vara föräldrar som lever nära inpå och som känner rädsla och oro.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra formulerat!!
/Annakarin