lördag 2 januari 2010

Stockfors

Döm om min förvåning när någon från Stockfors är med i "Ring så spelar vi". En granne man känner. Det är inte svårt att känna grannar i byn, så liten är den. Men frågan kom vad Stockfors är för by och vart den ligger. Som lyssnare började man fundera. Hur presenterar man sin hemby? Stockfors känns som en stor liten by på grund av värdet att bo på ett ställe som inte bara är ett hem, utan också en sommarstuga och en jaktkoja.

Stockfors idag: Byn ligger ca 15 km norr om Älvsbyn och består av 19 hus varav 15 är året runt boende. I dessa hus bor 28 personer varav 5 barn. Ett företag finns "Udda ävebtyr" som riktar sig till äventyrslystna på hästrygg. Vi har en vattenförening och en byaförening.
Stockfors historia: Det var en stor by i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här fanns förutom den stora fina herrgården en ladugård med en för den tiden stor besättning kreatur, kaserner för de anställda, egen såg, kvarn, tegelbruk, affär och skola. Stockforsälven har även varit flottningsled för timmer och tjära. På senare tid ett säte för SCA- Svenska Cellulosa Aktiebolag. Många i de här trakterna känner till eller har jobbat på plantskolan som fanns här.

1 kommentar:

Anonym sa...

...visst är det märkligt att allmänbildning ofta blir "bortabildning" - det är lätt att glömma eller låta bli att lära om det som är nära... det är bra att du påminner oss! /Annakarin